Fritiden

Der findes mange forskellige typer lamper

Lamper er nødvendige i alle hjem. Vi har dem alle sammen hængende eller stående i vores hjem, for at give lys når mørket falder på. Der findes tusinder af forskellige lamper – form, farve, størrelse, stof, lys, strømforbrug og meget mere er bare nogle af de ting som gør dem alle sammen forskellige. De er alle sammen med til at give liv til et værelse eller rum. Prisen i dag varierer også gevaldigt, og eftersom mange kendte designere og arkitekter igennem de sidste århundreder har designet deres egne lamper, kan de findes i prislejer man ikke troede var mulige. De mest almindelige er loftlamper, som langt de fleste danskere har hængende henover deres spisebord, sofabord eller entre. Standerlamper står på gulvet, oftest bag sofaer, læsestole eller i hjørnet af et rum. De har begge deres kvaliteter, men der findes også andre modeller som kan stå på borde eller hænge på vægge. Udover at give lys og fungere som pynt i et hjem, giver de også varme. Lamper med glødepærer udgiver en lille mængde varme, men hvis der er flere lamper tændt i samme rum, kan man sagtens mærke forskellen.

Gode ting at overveje før du køber nye lamper.

Når du køber lamper er der meget du skal overveje. Form, farve, kvalitet, materiale og lyset de afgiver er blot nogle af de ting som skal tages i mente, når du skal investere i nye lamper. Formen og farven er du selv herre over hvad passer til dit behov, men kvaliteten og materialet er også vigtigt. Hvis lampen er af plastik eller pap, går den måske hurtigere i stykker, eller får hurtigere fedtede fingre på sig – hvilket ikke er så hensigtsmæssigt hvis den skal rykkes rundt på ofte. Lyset som lamper afgiver afhænger også af hvordan den er designet, og samtidig hvilke pærer der sidder i.

Hvis der ikke er nogen beskyttende rundt om pæren som f.eks. en lampeskærm, kan lyset virke meget skarpt og direkte – det kan være godt til arbejdsmiljøer. Men hvis der er en skærm omkring, kan de sprede lyset mere, og samtidig gøre det mere behageligt for øjet. Det kan være godt til mere hyggelige omgivelser som ved spisebordet eller sofagrupper, hvor det oftest ikke er nødvendigt med så skarpt lys. En ting mere at holde øje med, er hvordan lampen skal sidde fast, og hvor meget den vejer. Hvis det er en loftlampe som skal sidde fast i et gipsloft, må den ikke være for tung. Hvis den skal sidde et sted hvor der kommer luft igennem, skal den ikke være for let – ellers tager vinden den. Placeringen er ret vigtig, for at få skabt nogle gode omgivelser for dagligdagen.

Nogle lamper har ikke en udskiftelig fatning til pæren, så dér er det vigtigt at sikre sig at fatningen også passer til den pærer du har tænkt dig – der findes nemlig mange typer af pærer, som alle giver forskelligt lys eller er mere eller mindre energivenlige. Mange steder i dag bruges sparepærer, som er mere miljøvenlige. Når man har fundet den lampe man leder efter, er det vigtig at man har det rette værktøj til at sætte den op. Det rigtige værktøj vil både betyder at man afslutter arbejdet hurtigere, men også at man ender med et bedre resultat. Leder du efter værktøj, kan du finde det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *