Fritiden

Sådan får du mere energi om morgenen

Det der med at have masser af energi om morgenen er ikke noget der er alle forund. For de fleste af os er det ikke noget der kommer naturligt, men noget der kræver planlægning og arbejde.

Og selv om du nok ikke kommer til at hoppe ud af sengen og slå øjnene op så snart vækkeuret ringer kan du sagtens gøre en masse ting selv for at få meget mere energi om morgenen.

En god kop espresso

En af de ting du i hvert fald kan gøre hvis du gerne vil have lidt mere energi om morgenen er at starte dagen med en god kop espresso. Hvis du ikke er helt sikker på hva

d espresso er og hvordan det nu er det er forskelligt fra kaffe kan du kigge herinde på Politikken (som i øvrigt kalder espresso for verdens bedste kop kaffe).

Men kort fortalt er espresso også lavet på kaffebønner, som er malet meget mere fint end de ville være hvis du brugte dem i normal filterkaffe. Man plejer at sige at det fineste kaffe er det man bruger til at lave espresso af, det man bruger til almindeligt filterkaffe (som er det der er i kaffemaskinerne) skal være sådan rimelig fint, og det man bruger til at lave kaffe på en stempelkande kan være lidt grovere.

Og så bliver espresso ikke lavet på vand. Eller jo, det gør det, men forvandlet vand. Damp. Hvor man med kaffemaskiner og stempelkande varmer vandet op så det bliver tæt på kogende og så hælder det gennem kaffebønnerne sådan at det får smag gør man det anderledes med espresso. Her varmer man vandet op så det koger og bliver til damp, og den damp føres så op gennem de fint malede kaffebønner hvorefter det køler af og bliver til væske igen. Ret sejt, og ret velsmagende.

Måden man laver det på betyder også at man ikke bare lige laver en kop espresso, men at man skal have fat i en espressomaskine. Som du kan se i denne test af espressomaskiner er der ret mange at vælge imellem, så det kan godt være lidt svært at finde den rigtige. Sørg derfor for at læse denne og andre test igennem inden du køber din maskine, sådan at du er sikker på at du har gjort det rigtige valg.

Det handler om indstilling

Ud over morgenkaffen er der også en masse andre ting du kan gøre for at få mere energi om morgenen, men i bund og grund handler det om to ting. For det første gælder det om at komme op og komme i gang. Kroppen reagerer på den feedback du giver den, så hvis du rejser dig op og kommer i gang vil den også blive mere frisk. Sæt noget musik på med lidt gang i, og sørg så ellers bare for at komme i sving. Ligger du under dynen bliver kroppen også træt, og så bliver det først for alvor rigtig svært.

Den anden ting der har betydning for hvor frisk du er om morgenen er din indstilling. Hvis du ligger der og tænker at du er så træt så træt, så bliver det altså også bare rigtig meget op af bakke.

Hvis du derimod tænker at det er hårdt men at du godt kan klare det, så bliver det også meget nemmere. Tænkt hvilken dejlig dag det er i dag, tænk over hvordan solen skinner, sæt en god sang på og syng med på den og så kommer det til at gå meget nemmere med at blive frisk.

Så husk – en god kop kaffe, op og i gang og masser af positiv indstilling, så skal det nok gå alt sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *